Welkom in Malawi
20 feb 2016
Mijn eerste blog vanuit een tropisch warm Malawi.
Afgelopen zondag kwam ik aan op de airport van Lilongwe. Nederland verlatend met amper 4 graden Celsius op de thermometer. Hier arriverend met een temperatuur van 30 graden en een fikse regenbui. ”Eindelijk” zeggen de Malawiërs want het is hier lange tijd zeer droog geweest, met alle gevolgen van dien.
Kennisgemaakt met mijn nieuwe huisgenoten en verblijfsplek voor de komende 10 weken. En dan bedoel ik niet alleen een kennismaking met de huisgenoten van het humane soort, maar bijvoorbeeld ook met “Lizzy”, de kleine lizard/hagedisje in mijn slaapkamer en de vele insecten (muggen, vliegen en kakkerlakken) die je hier overal in huis, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch nog veelvuldig aantreft. Je kunt bij het bereiden of nuttigen van voedsel echt niéts onbedekt laten staan, want dan……… begint ’t op een bijzondere manier te bewegen.
Ik ben nu 1 week in Afrika en moet nog érg wennen. Op deze plek op de wereld is écht alles anders!!! De geur van Afrika, de kleur, de mensen en hun denkwijze en gewoontes.
’s Ochtends lijkt het net of ik ontwaak in een volière tussen het gezang van de tropische vogels. De temperatuur gaat vliegensvlug naar boven en om 7 uur/ 8.30 uur is het al behoorlijk warm.
Dan de weg naar het project/werk. In Lilongwe is het gebruik van de minibus een veelgebruikte en relatief goedkope manier om te reizen. Voor de beeldvorming: Het is een 10 persoons taxibusje zoals wij die in Nederland ook gebruiken. Er is echter een groot verschil. De busjes zijn al een aantal jaren niet meer “APK gekeurd” en de conditie van de busjes is niet zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Maar ach dat is een kleinigheid. De conducteurs schreeuwen de bestemming door de ramen en als je naar de stad wil vraag je “going to town?”. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een bushalte, je gaat gewoon langs de kant van de weg staan en steekt je hand op als je een busje ziet aankomen. Deze stopt overal waar mensen langs de weg staan, waardoor de rit vaak lang kan duren. Verder neemt men het niet zo nauw met het aantal mensen in een busje. Hoe meer zielen hoe meer vreugd en inkomen!! Soms zitten er wel 20 personen in een bus gepropt. Standaard 4 personen op een bankje en dan goed tegen -en óp elkaar. Verder gaan er ook nog een heleboel andere spullen mee in de bus. Dat kan variëren van bijhorende kinderen op borst of buik gebonden, manden vol was of etenswaren en onderdelen voor werk/montage (denk hierbij aan een ijzeren poortje of een stuk autobumper). Ook dieren, “dead or alive” mogen mee )! In de hand gedragen levende aan hun poten gebonden kippen of een vuilniszak vol gedroogde visjes voor de verkoop op de markt. Ik kan jullie verklappen dat dit alles een heel apart aroma in de bus verspreidt.
Zaterdag heb ik met 2 huisgenoten een toeristische citytour gemaakt in Lilongwe. We zijn gestart in het natuurreservaat van de stad waar we onder leiding van een gids een rondleiding kregen door het kleine park. Helaas had een aantal dieren geen behoefte aan “bezichtiging” op deze warme dag en verstopte zich tussen de koele struiken en bosjes. Na de lunch in de lodge van het reservaat, waar het overigens goed vertoeven was, op weg naar de lokale markt van Lilongwe bestaande uit het oude en het nieuwe gedeelte. Beide markten zijn met elkaar verbonden door eigen gebouwde loopbruggen over het plaatselijke riviertje. Je moet niet te bang aangelegd zijn als je hier gebruik van wil maken!! De markt bestaat uit Indrukwekkend veel kraampjes met allerlei etenswaren ( lokale restaurantjes), groente, fruit en specerijen. Veel lokale gebruiksartikele, stoffen en kledingkramen. Maar ook naaiateliers met kleermakers die in de openlucht achter een oude trapnaaimachine kleding vervaardigen of vermaken, of plaatselijke dameskappers die met hun klanten urenlang buiten voor dekraam bezig zijn met het vlechten, weven (ziet er zeer pijnlijk uit maar de dames geven geen krimp) en creëren van typisch Afrikaanse kapsels. Tja… wie mooi wil zijn……!
Ben benieuwd wat de komende weken mij gaan brengen/leren. Saai is het in ieder geval zeker niet ; )
Tot "gauw", Angelique
Hallo Angelique,
Allereerst bedankt voor het leuke reisverhaal. Al een week in Malawi, en zo te lezen al van alles gezien en mee gemaakt.
Je ziet het wel eens bij een documentaire, maar om het echt te zien en te ruiken is toch wel anders.
En dat bij 30 ° terwijl het bij ons s'nachts weer een beetje gaat vriezen, dus toch nog een beetje winter.
Geniet bij alles wat er op je pad komt,
En tot weer es,
Groetjes Truus en Har
Hoi Angelique,
Heel leuk leesvoer. Nadat ik via een omweg bij je blog ben gekomen. De link geeft aan dat het spam is maar via een omweg er toch gekomen.
Heel boeiend wat je op zo'n korte tijd meegemaakt hebt.
We zijn erg benieuwd naar de komende periode.
Veel succes en plezier daar en tot de volgende blog.
Inge en jack
Dag Angelique. Indrukwekkend jouw eerste verslag. Ik kan mij voorstellen dat het wennen is en zoals je tussen de regels door kunt lezen je gewoon mee moet doen en door moet gaan. Wel leuk zoals je het bezoek aan de markt beschrijft met allerlei kraampjes en winkeltjes.
Het was even moeilijk inderdaad om in de reisblog te komen maar het is gelukt. Vanavond tijdens de repetitie heeft iedereen aangegeven hoe het misschien kan. Dus verwacht nu maar meer reacties na vanavond want iedereen wilde weten hoe het met jou is.
Blijf schrijven dan blijven wij jou volgen!!
Nou wat ik gelezen heb klinkt heel interessant in ieder geval. Vooral die huisdieren van je lijken me heel leuk????. Ik heb nou pas je verhaal kunnen lezen, was als spam weergegeven!! Maar Pierre heeft me gezegd hoe ik hier terecht kon komen. Hoop snel weer wat te lezen hie het met je gaat. Grs????
Het klinkt allemaal geweldig, eindelijk kan ik op je blog. geniet van alle indrukken. zorg goed voor je zelf veel liefs van mij
Hallo ,
Genoten van je verslag.
Heel benieuwd naar de foto's.
En je eerste werkervaringen.
Knoevel voor jou en Lizzy.
Hey collega,
Eindelik kenne veur dien blog volge. Idderein oppe poli had de zelfde probleem det ut neet wol lökke. Weit neet of eine mail nao reismee.nl gebaat haet.
Erg sjoën dien avonture te laeze. Aparte ervaring desse in hoes allerlei medebewoëner haes, die se hiej thoes neet aantrefs. Ich zeen dich al veur mich in ein böske gans volgeprop met allerlei miense, diere, ongerdeile van auto etc. Wat zals du veul te vertelle höbbe asse truuk bös en neet ein maal hiël veul ervaringen rieker. Toet gauw..
Hey Angelique,
Top dat we je kunnen volgen! Ik zei het je toch; het is echt een andere wereld! Maar super leuk om je verhalen te lezen.
Je gaat straks met een hele bulk ervaring naar huis toe. Maar dat duurt nog even. Geniet tot die tijd nog van alle indrukken die op je weg komen. Tot gauw!
Hi Angelique, vandaag is het eindelijk gelukt om je verhaal te kunnen lezen. Het was tot nu niet-mogelijk ivm. mogelijke spam.
Wat bijzonder dat je dit mee mag maken. Een totaal andere wereld in alles: Cultuur-mensen- geuren en kleuren- klimaat etc...een mooi verhaal waar je ons in mee neemt in jouw reis. Thanks. Geweldig leuk. Lieve gr, Catrijn & Harry.
Dat is inderdaad een hele andere Wereld. lijkt mij fantastisch om mee te mogen maken. Die stands met die houten peddels ect. de groentekraam prachtig. het meest ben ik onder de indruk van de prachtige solide gebouwde brug..hihihi.
Ik hoop dat je het onder omstandigheden naar je zin hebt. en je veel ervaring opdoet. geneet dur van mit volle teuge...ich kiek noe al oet noa de volgende foto´s.
Dieke knoevel van mich
Hoi Angelique, ook ik had problemen met op je blog te komen maar uiteindelijk gelukt. Zeer indrukwekkend verhaal! Ben heel benieuwd naar het volgende! Geniet van alles wat op je pad komt ( allen de beestjes dan misschien niet) ha ha. En tot het volgende verhaal. Groetjes Guido en Willy.
Hoi Meisje,
Tjuu...., tied geit snel, alweer twiee waeke in Afrika.
Waat leuk om te zeen det zoeaveul minse dich volgen via dit medium. Der woore waal get startprobleme mer die blieke noe allemaol te zeen opgelosjt.
Ich mot zegge det se hieel verhaolendj schriefs, en inderdaad met die foto"s terbiej, kins se dich hieelemaol inlaeve in dien prochtige avonture die se mich al via de app en Skype hubs verteldj.
Ich hoop det se inderdaad de reis van dien laeve belaefs, en met dien instelling nog eedere daag ein gooi daad terbiej kins verrichte, en veural nog acht mooie waeke te gaon.
Ich kiek noe al oet nao dien noe foto"s en ut volgendje verhaol.
Goetjes en dikke kus, Pierre
Hoi Angelique. Geweldjig, waat eine angere werreldj.En waat ein sjoeen verhoal en prachtige foto''s euver alles waase al gezeen en metgemaaktj hubst. En zoee wiej diene Pierre sjrieft, al 2 waeke om van dien groeete reis en avontuur. Zal dich de rest van dien laeve biejblieve ,det is zeker.Werk ze dao mer geniet auch met volle teugen van alles !Hieel veel groete en eine dikke knuffel van Aldje.
Het is gelukkig gelukt om je blog te lezen. Heel veel plezier nog en op naar het volgende verhaal.
ha die Angelique,
Eindelijk kunnen we bij je reisverhalen. wat een geweldige ervaring lijkt ons dat. Geniet er van met volle teugen. We blijven je volgen natuurlijk. Je hoofd zal wel helemaal vol zitten met al die nieuwe ervaringen. Wat leven wij dan toch anders. Soms is het om jaloers op te worden, soms blij dat je er niet woont waarschijnlijk.
geniet er van,
dikke kus van ons,
Liesbeth en Tini xx
Hoi Angelique,
fijn dat we eindelijk je bericht kunnen lezen en weten dat het goed met je gaat.
Zo te lezen al heel veel mooie en nieuwe indrukken opgedaan.
Ik ben heel benieuwd naar je verhalen !
Een heel fijne tijd.
groetjes Marjo
Hoi Angelique, fijn om van je te horen. We denken vaak aan je. Ik hoop dat je inmiddels al wat meer op je plaats bent. Ik begreep dat het in het begin wel heel anders was dan je verwachtingen. Wat je verteld over het wakker worden in een volière met tropische vogels, vind ik wel heel mooi. Het lijkt me een prachtige ervaring om in Afrika te zijn. Iets om nooit te vergeten toch? Met ons is alles goed, we zijn in huis wat dingen aan het veranderen en verder gebeuren er geen heel bijzondere dingen.alleen bij ons in de straat is Jan Gerris heel plotseling overleden. Best wel choquerend. In januari hebben we hem nog gesproken en wist hij nog van niets. Toen is hij ik geloof rond de carnaval met zijn auto van de weg geraakt zonder directe aanleiding. Is door de huisarts doorverwezen, en daar hebben ze een hersentumor ontdekt. Daar kreeg hij te horen dat ze niets meer voor hem konden doen. Afgelopen donderdagnacht is hij overleden. Wij kennen hun vrij goed dus dat hakt er wel in. Je wordt er weer eens heel,bewust van hoe betrekkelijk alles is en dat je je vooral niet druk moet maken over onbelangrijke zaken. Lieve Angelique geniet van je tijd daar en je krijgt natuurlijk ook heel veel groeten van Jac en Robin. Tot de volgende ! Liefs Det.
Hoi Angelique,
Fijn om je verhalen en ervaringen te lezen vanuit Malawi, hoop dat je een beetje gewend bent na alweer meer dan 2 weken daar te zijn. We wensen je een fijne tijd en veel werkplezier en volgen je verhalen via de mail
groetjes Cor en Griet
Hoi Angelique, eindelijk......., gelukkig een teken van leven. Ik begon me al zorgen te maken maar gelukkig bleek het een technisch mankement met jouw blog. Het lezen van jouw reisverslag leverde mij een deja-vu op in geuren, kleuren, warmte en vervoersmiddelen die nooit vol lijken te zijn. Ja, dit is zeker even wennen maar ik weet zeker dat je jouw genietmomenten er uit weet te filteren. Ik hoop dat je veel goed werk kunt verrichten daar in het verre en warme Malawi en ik kijk uit naar jouw volgende verslag
Hoi Angelique, wat fijn om van je te horen ( lezen !) Ik had ook al eens bij Pierre geinformeerd naar je ervaringen daar. Prachtig geschreven zeg. Ik hoop dat je een mooie tijd hebt in Malawi en kijk uit naar je volgend verhaal. Geniet van je belevenissen en tot snel. Hartelijke groetjes van Irma en Harold.
Hallo Angelique!
Leuk, je blog is nu bereikbaar!
Mooi om jouw ervaringen te lezen. Wat een hoop indrukken!
Ik ga je zeker volgen!