Ndili bwino
Ndili bwino (het gaat goed) maandag 14 maart.
Vorig weekend heerlijk weekendje in Senga Bay doorgebracht. Vanuit Lilongwe met een privé chauffeur in 3 uurtjes naar Salima/ Senga Bay gereisd. Een reis van 120 km, snel voor Malawiaanse begrippen. Onderweg mijn ogen uitgekeken. Afrikaanse civilisatie afgewisseld met een prachtig landschap. Prachtige gebergte maar ook vlakke stukken. Herders met kuddes geiten of koeien langs de kant van weg. Veel mais en tabaksvelden afgewisseld met grasvelden en vele bomen in allerlei soorten. Loofbomen, bananenbomen of de typische Afrikaanse Boa Bab bomen. Een Boom die soms honderden jaren oud kan worden met een stam die lijkt op een olifanten poot en een kruin die lijkt op een wortelpartij in de lucht. Verder herleven ook de “oude” beelden die wij soms nog voor ogen hebben van de “typisch” Afrikaanse plaatjes die wij kennen. Kleine dorpjes bestaande uit ronde lemen hutjes met een rieten dak met hun bewoners voor hun huisje op de grond. Zo mooi!
Bij aankomst, even inchecken in de lodge en dan genieten van het prachtige uitzicht op Lake Malawi. Het lijkt wel een tropisch paradijs! Op het strand worden we opgehaald door een vissersbootje met aan boord enkele locals die ons naar ‘Lizard Island’ brengen. Een oud vulkanisch eiland in het Lake dat zijn naam eer aan doet want er zitten ontzettend veel kleine lizards ( hagedisjes). Het water is helder en je ziet mooie blauwe visjes zwemmen tussen de rotsen, en het uitzicht is prachtig!! Helaas is het niet verstandig om te snorkelen of zwemmen in dit water in verband met Bilharzia -gevaar. (een kleine “worm” die zich in je huid nestelt, en er vervolgens eitjes legt die in je lichaam allerlei vervelende kwalen kunnen veroorzaken). Jammer. De vissers bereidde ter plekke een heerlijke maaltijd voor ons van vers gevangen Catfisch met rijst op een open vuurtje. Daarna, onder leiding van de vissers, een pittige klim naar de top van het eilandje. Een hele opgave op een eiland dat alleen maar bestaat uit rotsen, en bij een temperatuur van ruim 30 graden. NB: de weg naar beneden zullen we geen van allen snel vergeten!! Letterlijk én figuurlijk adembenemend ; ) De 2e dag besteed aan: Een dagje relaxen op een bedje aan het strand in de schaduw uiteraard en kijken naar de strandtaferelen van de plaatselijke bevolking (binnenkomende vissersboten, in het water spelende kinderen, vrouwen die kleding wassen aan de rand van het meer, en locals die met enige verbazing kijken naar onze witte lijven). Een dagje helemaal niets, Heerlijk ; )
Wel eens lekker zo’n dagje niksen. De weekenden zijn meestal bezet met activiteiten zoals boodschappen doen, en de stad en omgeving verkennen. De werkweek ziet er uit als een Nederlandse werkweek. De wekker loopt om 6.15 uur af en om 7.00uur ga ik op pad. Eerst ca 2,5 km lopen naar de eerste opstapplaats voor de minibus ( corner 47). Deze brengt me dan naar “carpark” in de stad om van daaruit door William, onze vaste Tuk Tuk driver, naar het project/ mijn werk gebracht -en gehaald te worden.(Bittere noodzaak helaas). Omdat de situatie op het 1e project iets anders was dan gepland ben ik geswitcht naar mijn 2e keuze project: House of Joy waar ik overigens met zeer veel plezier werk! Een hartverwarmende project dat gerund wordt door 5 missie zusters uit diverse landen die dienen in de orde van Zr Theresa, gekleed in witte “jurken” met een witte hoofddoek en de kenmerkende blauwe band over het hoofd. Ondersteund door huismoeders worden 75 kinderen tussen de 0 en 5 jaar oud tijdelijk opgevangen. In Malawi is de kindersterfte hoog en kinderen zijn op hun kwetsbaarst tot hun vijfde levensjaar. Veel kinderen wonen bij hun grootouders omdat hun ouders zijn overleden. Sommige kinderen hebben een instabiele thuissituatie, bijvoorbeeld door extreme armoede of andere problemen. Bij House of Joy vinden de kinderen een liefdevolle opvang voor hun eerste, cruciale levensjaren zodat zij een gezonde start maken. Heel af en toe komt het voor dat een kind niet terug naar de eigen familie kan en wordt het afgestaan voor adoptie. In 2013 is dit met slechts 1 kind gebeurd. Kinderen die worden terug geplaatst bij hun familie worden gevolgd door het project en de families worden verder ondersteund om het kind te kunnen blijven verzorgen. Het project heeft een katholiek karakter en wordt gerund door 5 nonnen. Ieder van hen heeft een eigen aandachtsgebied binnen het project. Vrijwilligers hoeven zelf niet christelijk te zijn, het belangrijkste vindt men liefde voor de kinderen en dat je je oprecht en volledig wil inzetten om in dit project te helpen/ ondersteunen. Mijn werk bestaat op dit moment uit de verzorging van baby’s, een groep van 16 kinderen variërend in leeftijd van 4 weken tot 2 jaar. Ik help mee met de dagelijkse verzorging, in bad doen, verschonen, eten geven van de kinderen. Verder is natuurlijk ook het stuk persoonlijke aandacht voor kinderen, spelen, zingen, leren lopen, stimuleren in hun ontwikkeling, boekjes lezen een heel belangrijke taak voor mij als vrijwilliger om de huismoeders te ondersteunen en/of ontlasten. Een heerlijke tijdelijke baan die me veel voldoening geeft!! Naast de dagelijkse verzorging van alle kinderen in het project zijn de outreaches naar familie van teruggeplaatste kinderen ook een onderdeel van het programma van dit project. Ik hoop dat ik dit in de komende weken een keer mee mag maken.
In mijn volgende blogs meer over het project en mijn activiteiten en de safari in Zambia die voor het komende weekend gepland staat!
Angelique.
hallo Angelique,
Wat mooi om zo lezend met je mee te kijken naar jouw belevenissen. Als je nog hulp nodig hebt, dan zou Tini direct op het vliegtuig willen stappen. Dus... laat maar weten.........
Mooi dat je op deze manier kunt ondersteunen en daadwerkelijk ziet hoe het gaat met deze kinderen en wat zij nodig hebben. We zien je gewoon werken daar.
wat zijn wij dan verwende mensen!
Geniet van alles ,
groetjes,
Tini en Liesbeth
Hë Angelique,
Wat sjoën om weer get van dich te heure. Wat ein avonture. Veur kenne der allein maar van dreume.
Wat jaomer det dien 1 ste project neet waas wasse gehaop hads. Maar zoe te laeze höbs ut biej de zusters met de kinjer gans nao diene zin. Jaomer desse neet miër foto's kens make. Ich spits mich al op dien nieje blog.
Hoije, Henny van Oppe Ruiver
Chooooo, Angelique , wat weer een mooi verslag. Sommige dingen zie ik zo voor me maar andere ,de meeste denk ik , moet je zelf gezien en meegemaakt hebben. Wat fijn dat je ook kunt genieten van wat vrije tijd. En dat werken met deze kindjes lijkt me wel heeeel bijzonder. Al heel wat dat de meeste toch naar hun families terug kunnen. Het is werk wat veel voldoening geeft ,dat is zeker. Ik wens je veel plezier op de safari die op je programma staat. Geniet van alles wat je daar ziet en tegenkomt. Hier gaat alles goed. Het wordt al een beetje lente bij zo'n 10 graden. Veeeel lieve groeten en een verre knuffff.
Ha Angelique,
Wat een bijzonder verhaal weer. Je hebt echt schrijftalent, ik zie het allemaal zo voor me en kijk uit nar het volgende verslag. Een goede werkweek en heel veel plezier tijdens de safari !
Gr. Monique
Ik heb jouw blog met veel aandacht gelezen. De indrukken die je op hebt mogen doen tijdens jouw trip naar Senga Bay zijn geweldig. Ik ben virtueel met je meegereisd: prachtig. Trouwens hier ook goed nieuws: het kapelletje in Neeritter wordt weer gesierd door 2 nieuwe bomen. En jouw nieuwe uitdaging/job onder leiding van de zusters lijkt me helemaal super. Ik denk dat je daar wel op je plek bent. Ik denk dat je veel kunt betekenen voor deze kinderen. Succes meisje!
angelique, met heel veel aandacht en genoegen je verhaal gelezen. Relaxen aan het meer en duchtig werke biej de zuster en genieten van de kiendjes.Groete Henk
Hallo Angelique, wat een mooi verhaal weer. Wat je nu bij die kindjes doet lijkt me geweldig en leuk met die nonnen. En een mooi uitstapje heb je ook gehad, ik hoop dat we ook nog wat foto's zien van die kindjes enz. Hier word het weer ook al weer beter, zonnig en aangenamere temperaturen. Ik hoop weer snel wat te lezen. Grs xxx Claudia
wat fijn dat het zoveel voldoening geeft, de dagen gaan dan ook vlug om. En dan zo fijn week end heerlijk dat je zo geniet ik zie het voor me (beetje jaloers). hier heeft het vannacht nog gevroren maar overdag komt er wat lente gevoel naar boven. lieverd geniet er nog van kijk uit naar het volgend verhaal dikke knuffel van mij
Ha angelique.
Wat fijn dat je 2e keus je ook zo goed bevalt.
Maar ook hier hebben we ook vis we hebben met pierre hier mosselen gegeten. Dus daar doen we niet aan onder.
Alleen is de omgeving anders geen zee geen strand en warmte van de cv ipv zon.
angeliqeu zo te lezen heb je je draai daar gevonden voor die paar weekjes maar heb je africa voor altijd en eeuwig in je hart gesloten. Geniet van de safari heel veel groetjes michel en jolanda
Super leuk verslag en foto´s weer.....ik kan me voorstellen dat je de tijdige baan super leuk vind, top.
Ik ga helemaal op in je verhaal, en waan me in jou positie.
dikke knuffel..xx
Hoi Angelique, wat een prachtig verhaal heb je weer geschreven; dat doe je bijzonder goed! en de foto's voegen hier nog iets extra's aan toe. Echt heel mooi. Je ziet er ontspannen uit en ben blij dat het je goed gaat en het werk je bevalt. Met Cecile gaat het ook prima. Ik kijk uit naar je volgend verhaal over de safari. Liefs, Irma
Ooooohhhhh wat mooi! Probeer wat foto's te maken van die nonnen en kindjes. Ben ik heel benieuwd naar. Moet ik me echt een klooster voorstellen of toch iets in de trant van rieten dak? Komend weekend zal vast ook heel mooi worden. Veel plezier met Hari op Safari!
Angelique, wat een mooie foto's en verhalen! erg leuk om met je mee te kijken.
geniet ervan!
groetjes Nicole
Hallo Angelique,
Weer genoten van je verslag en foto's.
Je loopt wat af op een dag, past straks door de brievenbus.
Geniet van je safari trip.
Knoevel,
Ank
Hallo Angelique,
Wat hebben we weer genoten van je verhaal,en je fotos, geweldig, wat je allemaal beleefd, en dat je zo geniet van je werkt met de kleine kindjes.
Een héél fijn weekend,
Groetjes Truus en Har
Groetjes Truus en Har
Heey Angelique
Wat een geweldig verhaal. Sjiek om zo te lezen wat je daar allemaal meemaakt.
Lekker genieten daar.
Groetjes Rianne
Hallo Angelique, ik heb even wat verslagen "bijgelezen",
Wat veel verschillende ervaringen en je kan ze zo levendig beschrijven. En ondertussen vliegt de tijd voorbij. Geniet er nog heel erg van!