Angelique-in-Malawi.reismee.nl

Safari South Luangwa Experience

Safari South Luangwa Experience Lilongwe, 28 maart 2016

Het is alweer 14 dagen geleden dat ik mijn laatste blog schreef.Time flies, ook hier in Malawi ; ) !! In de tussentijd heb ik weer van alles gezien en beleefd.

Vorige week na een korte werkweek tijd gemaakt voor de geplande safari in Zambia. Donderdagochtend vroeg verzameld in de stad bij de reisorganisator en kennisgemaakt met onze medereizigers voor de komende 4 dagen (naast mijn huisgenoot en ik zijn er nog 4 mensen uit Nieuw-Zeeland en 1 uit Duitsland met wie we deze trip gaan maken). Gezamenlijk in een grote jeep richting Zambia. Allereerst de grensformaliteiten: Eerst naar het grenskantoor van Malawi om, na het invullen van de benodigde papieren en het scoren van een nieuwe stempel “uit te checken”. Dan te voet en staatloos the boarder over en melden bij het grenskantoor van Zambia. Daar weer (in drievoud) papieren invullen en na het betalen van het nieuwe visum krijgen we weer een mooie nieuwe stempel in ons paspoort en kunnen we onze weg naar National Park South Luangwa voortzetten.

Aangekomen nemen we onze intrek in een prachtige lodge aan de oever van een brede rivier bevolkt met hippo’s en krokodillen, en talloze Baboons (apen) en ander klein gedierte in de tuin. We worden wegwijs gemaakt en krijgen instructies: geen apen voeren of etenswaren achterlaten in je slaapvertrek, en na zonsondergang niet alleen naar lobby of restaurant lopen maar áltijd mét een bewaker omdat de hippo’s en, als de rivier niet zo hoog staat ook de olifanten, nieuwsgierig het kamp komen verkennen!De volgende dag na een korte en onrustige nacht, je hoort heel veel en vreemde geluiden, gaat onze eerste van in totaal vier Game- Drives van start. Twee ’s ochtends van 6 tot 10 uur en twee ’s avonds van 16 tot 20 uur, gedeeltelijk in het donker dus. We stappen met z’n zevenen in een open Jeep en krijgen instructies van onze gids David die overigens geen wapen of ander beschermende middelen bij zich heeft. Toch wel spannend!!

Op deze eerste tocht hebben we al heel veel geluk en laten heel veel dieren zich aan ons zien. Wanneer we het park binnen rijden worden we getrakteerd op Hippo ’s en een nijlkrokodil slapend op de oever van de rivier, en in de verte zien we een grote olifant tussen de struiken zijn honger stillen. Iets verder het park in zien we, volgens onze gids, iets heel bijzonders. Een roedel “wild dogs”, dieren die zich normaal niet zo snel laten zien, hebben net een prooi gevangen en zijn druk bezig met het verorberen en verdelen van de buit. Een indrukwekkend schouwspel van zo dichtbij, je kunt het vlees horen scheuren en de botten horen kraken. En als hun honger is gestild verlaten ze met bebloede bekken het jachtterrein om een beschutte plek te zoeken om “uit te buiken”.

Op de tweede dag maken we kennis met een imposante mannetjes olifant met een groep dames en enkele kalfjes in zijn buurt. De stier geeft eerst “een fotoshoot” aan ons en vertoont hierbij nogal machogedrag. De dames lijken zich hieraan te storen en zonderen zich af. Wanneer de stier dit in de gaten krijgt úit hij zijn teleurstelling en boosheid naar ons toe en zet de aanval in. Een spannend momentje waarbij je even vergeet om foto’s te maken en maar een ding wil: WEGWEZEN. Gelukkig weet onze gids ons, na een kort en heftig ritje, in veiligheid te brengen. Pfff, even spannend maar het blijft geweldig.

We zien in deze 2 dagen in het park eigenlijk alle wilde dieren van dichtbij: heel veel vogels in allerlei kleuren en maten, giraffes, zebra’s , warthog (knobbelzwijn), olifanten families, impala’s en vele soort genoten, buffels en zelfs hyena’s en een cobra. Alleen de katachtige(leeuw en luipaard) laten zich niet aan ons zien en kunnen we alleen maar horen ( Jammer maar ook zeer indrukwekkend overigens). Doordat het nu regenseizoen is staat het gras heel hoog en is het makkelijk voor de dieren om zich te verschuilen. Jammer! Maar alle reden om ooit nog een keer terug te gaan, toch?! Het is prachtig om al deze dieren in hun natuurlijke omgeving en in dit prachtige variërende landschap te mógen bewonderen. Een geweldige ervaring!!

Heel iets anders maar even geweldig is de ervaring die ik gisteren meemaakte. Paaszondag wilde ik graag een keer een bezoek brengen aan een kerk hier in de stad. Lilongwe kent tientallen kerken en gebouwen voor de vele verschillende geloven die hier gepraktiseerd worden. Ik was al een keer eerder meegegaan naar een kerkdienst van de Flood Church, een kerk die mede-vrijwilligers bezoeken, maar die had een voor mij te Evangelische/populaire inslag en de kerkgangers bestond uit een groot aantal blanken. Met 2 huisgenoten bezocht de hoogmis in de “Lady of Africa” , een van de katholieke kerken in de stad. De kerk zat bij binnenkomst al helemaal vol Afrikaanse gelovigen in hun kleurrijke “zondagse” outfit waarbij de mannen en vrouwen ieder aan een kant van de kerk zaten, en we kregen als een van de weinige blanken een plaatsje aangewezen door een van de kerkbegeleiders. Links voorin zat het koor dat geweldig zong in Chichewa, en in de voorste banken zat een groep “bruidjes”, meisjes in spierwitte jurkjes met bloemen en haarbandjes in het haar, die bij bepaalde liederen meezongen en meedanste! Geweldig!! De dienst ging grotendeels in Chichewa maar bleef door de katholieke gewoontes/ rituelen uit vroegere jaren toch nog enigszins te volgen. Het was net of ik 50 jaar terug in de tijd ging. Een prachtige ervaring waarbij je met een echt feestelijk gevoel aan het eind van de dienst de kerk weer verlaat. Voor herhaling vatbaar dus ; )

Volgende keer meer over House of Joy.

Groetjes, Angelique

Monique

Wat een bijzonder verhaal weer Angelique, dank je wel. Als ik het lees "zie ik de dieren en de natuur en voel ik de sfeer in de kerk".
Goede werkweek weer en ik ben benieuwd naar je verhaal over House of Joy, gr. Monique

Stumpke

Wat een bofkont ben je.
Benieuwd naar de safarifoto's.
En de verhalen over House of Joy.

Knoevel.

Cathrijn en Harry

Hi Angelique, echt geweldig om te lezen wat je zoal doet en meemaakt. En je schrijft beeldend, zodat jij ons mee neemt op jouw reis! Een prachtig avontuur...je hebt weer veel moois gezien en gevoeld. Geniet er van. Gr, Cathrijn & Harry.

Truus en Har (zangkoor)

Jij hebt de gave om alles van zover, héél dicht bij te brengen. Met onze zintuigen kunnen we jouw wonderlijke belevenissen volgen. Bedankt.
Wij wensen jou nog heel goede dagen!

Claudia

Wat weer een indrukwekkend verhaal, ik zie het helemaal voor me. Maar zal in het echt toch anders zijn haha. En leuk die kerkdienst. Ik weet niet of je al gehoord had, maar ik word eind september weer oma. Evi krijgt een broertje of zusje??? Grs Claudia

Pierre

ha Meisje,
Ik had jouw verhalen al wel gehoord natuurlijk via de app en Skype, maar het is, zoals andere volgers al schrijven, zeer beeldend, en je kunt je zowat precies voorstellen, met de foto's er bij, wat je daar meemaakt.
Geweldig mooi allemaal, en geniet er van zoveel je kunt.
Want achter 4 weken ben je alweer thuis, hier in ons koude kikkerlandje, dan kun je dankzij je mooie documentatie terug kijken op een fantastisch mooie en zorgzame reis.
Kus Pierre

tini en liesbeth klomp

dag angelique,
Wij zijn net terug van een paas-familie weekend en hebben net jouw verslag gelezen: je hebt geen foto's nodig om het voor je te zien: schrijftalent heb je.
Dank je wel voor je mooie verhaal, we zien al weer uit naar het volgende.
In Ittervoort is het druilerig, geen weer om de tuin in te gaan wat we eigenlijk wel zouden willen.
geniet van de andere wereld!
groeten,
Liesbeth en Tini

Bernadet

Prachtig Angelique,
Allemaal geweldige ervaringen.daar kun je nog wel even op teren als je weer terug bent. En wanneer je weer hier bent gaat ons varken en kalkoenenproject weer van start. Kijk zo'n varkentje stelt helemaal niks meer voor na al die wilde dieren. Liefs en keep safe, Bernadet en Jac

Ald

Hallo Angelique. Wat weer een boel ervaringen , zo te lezen. Alles een keer in het echt zien lijkt me geweldig. Op tv zijn de natuurfilms al zo mooi. En met een wel heel speciale kerkdienst Pasen kunnen vieren is natuurlijk ook heel speciaal en sfeervol . Verrijkt je geweldig werk denk ik. Kijk uit naar weer een nieuwe brief van je ! Heeeel veel groeten en een knuffff van ons allemaal hier. Hou je goed !!! Ald

Elly

Ook nu weer een prachtig verhaal Angelique. inderdaad zonder foto's kunnen wij al een voorstelling maken; zo goed beschrijf jij hetgeen je ziet en ervaart. Soms voel je de spanning. Wat een mooie ervaring! succes en weer tot het volgend verslag!

riny

Hee Angelique, ik miste jouw verhalen al. Heb in de tussenliggende periode diverse keren vergeefs je blog bezocht. Fijn om weer van jou te horen en.......je in sprankelende gezondheid op foto te zien. Zo te lezen heb je weer onvergetelijke indrukken opgedaan, tja en zo'n mis met hopelijk mooi Afrikaans gezang zal absoluut wel een kippenvel moment zijn geweest. Zuig het echte Afrika nog maar een paar weken in je op en heb vooral een goed gevoel bij jouw inzet voor de mensen voor wie je werkt. Hier in het Ittervoortse gaat het leven god zij dank gewoon zijn gangetje. Met de laatste terroristische aanslagen op een steenworp afstand in Brussel ga je dat steeds meer waarderen. p.s. afgelopen zaterdag Moniek gesignaleerd bij het lopen van de Kennedeymars. Ik heb nog niet gehoord hoe de resterende 32 km zijn "gelopen" Doeie en tot weer.

Willy Meekers

Hoi Angelique, Wow Wow weer zo een mooi verhaal! Het lijkt voor mij net of ben ik een boek aan het lezen. Ik kijk steeds naar je verhaal uit! Geniet er de komende weken nog van!!! Groetjes

Yvonne

Hoi Angelique,
Met heel veel plezier heb ik net je verhaal gelezen. Geweldig dat je naast werken ook nog zulke leuke uitstapjes kunt meemaken. Geniet ervan.

Groetjes Yvonne

annelies

Eindelijk even tijd om jou verhaal te lezen. Wat geweldig toch al die wilde beesten in hun eigen wereld mooi. Vanavond repetitie voor het concert voor zaterdag nog een paar weken dan sta je weer gelukkig naast me. ik kijk uit naar je volgend verhaal dikke knuffel van mij.

Lian Oprins

Mooi beschreven, Angelique, beleef het weer helemaal opnieuw.....

annelies

Van uit een regenachtig Hunsel wil ik je toch even vertellen dat Nathalie een huis in kelpen heeft dus we zijn druk bezig net verhuizen. gisteren een korte repetitie gehad en complimentjes ontvangen voor het optreden van Zaterdag. Ik hoop dat je nog geniet van de zon en het werk wat je doet. Nog even en dan kun je ons het zelf allemaal vertellen. dikke knuffel van mij

miriam

Wat een geweldige verhalen om van te smullen.
Mocht je op de poli je draai niet meer kunnen vinden dan is reisleider of schrijfster ook wel iets voor jou.
Blijf vooral genieten en verwonderen.
Liefs

Doingoood